AKÎDE
Şirk Koşan İmâmın Arkasında Namaz Kılınır mı? 25 Şubat 2014 tarihinde eklendi

Allâme Şeyh Sâlih b. Fevzân b. Abdillah el-Fevzân'a soruldu:

Soru: Bulunduğumuz beldede Kur'ân'ı; tertîl, tecvîd ve ma'nâya riâyet etmeksizin okuyan, ayrıca kabirlere ve ölülere i'tikâd besleyen, onlara adaklar adayan, onların fayda ve zarar verdiklerine inanan bir adam var. Bu imâmın arkasında namaz câiz midir? Bu amelleri işleyen bir adam öldüğünde üzerine cenâze namazı kılmak câiz midir? Lütfen bize fetvâ veriniz, müteşekkiriz.

Cevap: Her kim ölülerin fayda veya zarar verdiklerine i'tikâd ediyor, onlara adak adıyor, onlara yakınlaşmaya çalışıyorsa büyük şirkle -Allah korusun- müşriktir. Bu adam Allah'tan başkasına ibâdet ediyor demektir. Bu durumda arkasında namaz kılmak câiz değildir. Çünkü o kişi bu hâl devâm ettikçe Müslüman değildir. Ancak senin ona nasîhat etmen, bunun büyük şirk olduğunu, Allah'a tevbe etmesi, hâlis tevhîd ile amel edip ölülere ibâdeti terk etmesi, ibâdeti bir ve tek ortaksız olarak rabbine yapması gerektiğini açıklaman vâciptir. Eğer tevbe eder, Allah'a dönerse arkasında namaz câiz olur. Ancak bu hâl üzere devam ettikçe, bu kişi Müslüman değildir ve namazı geçerli olmaz. Arkasında da namaz câiz değildir.

Bu hâl üzere ölür, tevbe etmezse üzerine cenâze namazı kılınmaz. Çünkü o, Müslüman değildir. Ölünün üzerine cenâze namazı o Müslüman olduğu takdîrdedir. Kâfirin ise üzerine namaz kılınmaz ve o, Müslümanların kabristanına defnedilmez. Onun işlerini Müslümanlar değil kâfir yakınları üstlenir.

Mecmû'u Fetâvâ (1/2 s: 247)

Derleyenler: Hammûd b. Abdillah el-Matar ve Abdulkerîm b. Sâlih el-Mukrin

PAYLAŞ
  • Facebook'ta Paylaş
  • Twitter'da Paylaş