Soru: Bir bayanın çalışması caiz midir?
Cevap :
بسم الله والحمد لله، والصلاة والسلام على رسول الله، وعلى آله وصحبه ومن والاه، أما بعد
Bir kadının çalışması aslen câizdir. Çünkü Kitâb ve Sünnet'te bunu men edecek herhangi bir delîl bilmiyoruz. Zaten kadının evde yaptığı da bir çalışma değil midir?
Kadının çalışması ancak bu çalışma herhangi bir haram işlemeyi gerektiriyorsa haram olur. Buradaki hurmet/haramlık sebebe bağlıdır. Haramlığı gerektiren sebeb ortadan kalkınca hüküm aslına döner. Kadınların çalışırken işleyebildikleri/düşebildikleri haram bazı işleri şöyle sıralayabiliriz:
-
Teberrüc/Açılıp saçılmak: Bunun kapsamı geniştir. Şerîatın çizdiği sınırlara riâyet edilmeyen her türlü giyim açılıp saçılmaya dâhildir. Dar giyinmek teberrüctür, şeffaf giyinmek teberrüctür, alımlı elbiseler giymek teberrüctür, salınarak yürümek teberrüctür, elleri ve yüzü açıkta bırakmak teberrüctür.
-
İhtilat/Erkeklerin arasına karışmak, onlarla hemhâl olmak, onlarla bir arada bulunmak: Sosyal hayatın bütün şubelerinde iki cinsin birbirine karışması men edilmelidir. İhtilat, kapalı mekânlarda olabildiği gibi, çarşı ve pazarlar gibi açık alanlarda da olabilmektedir. Toplu taşıma araçlarında da ihtilattan başka bir seçeneğimiz yoktur. Allah yardımcımız olsun!
-
Kocaya İsyan: Kadının kocasına itaatsizlik etmesi büyük günahlardandır. Kocanın izni olmaksızın çalışması söz konusu olamaz.
-
Yolculuk mesafesine mahremsiz gitmek.
-
Fâsık ve fâcir kadınlarla ihtilat: Bu da, kişinin dînini ve dünyâsını bozan çok ciddi bir fitne ve fesâd sebebidir.
Özet olarak: Bir kadın erkeklerle -hiçbir yerde ve hiçbir sûrette- karışmaksızın ve bir arada bulunmaksızın ve erkeklerin görmesi ihtimali olduğu durumlarda el ve yüz de dâhil olmak üzere şer'î bir giysi ile tam olarak örtünmüş olarak ve kocasının iznini alarak çalışabilir. Biz bugün söz konusu şartların kadının evi dışında hiçbir yerde oluşamayacağı kanaatini taşıyoruz. Buna binâen, kadın evinde terzilik gibi bir iş yapabilir.
Kardeşiniz
Hüseyin Cinisli
10 Muharrem 1432
16 Aralık 2010