TİCARET
Arabaya Sigorta (Kasko) Yaptırmanın Hükmü Nedir? 25 Şubat 2014 tarihinde eklendi

Fazîletli Şeyh Sâlih b. Fevzân b. Abdillah el-Fevzân'a soruldu:

Soru: Sigorta hakkındaki şer'î hüküm nedir? Örnek olarak, arabasını sigortalatmak için kişi, her ay veya her sene sigorta şirketine bir miktar para veriyor. Onlar da herhangi bir olay meydana gelir ve bundan dolayı zarara uğrarsa, arabanın tamiri için gereken masrafı üstleniyorlar. Sene boyunca arabaya herhangi bir şey olabilir de olmayabilir de; buna rağmen o senelik ücreti ödemek zorundadır. Bu şekilde bir muamele câiz midir değil midir?

Cevap: Bu sigorta câiz değildir. Anlattığın bu şekliyle arabaya sigorta yaptırmak câiz değildir. Bir miktar para ödeyeceksin, şirket de -az olsun çok olsun- eğer bir şey olursa arabanın tamirini taahhüd edecek! İşte bu câiz değildir, çünkü bunda zarara girme ve tehlikeye atılma vardır, yine bunda malı bâtıl yollarla yeme vardır. Bu türde bir sigorta câiz değildir.

İnsana vâcib olan, Allah subhânehu ve teâlâ'ya tevekkül etmektir. Eğer Allah'ın kaderinden başına bir şey gelirse, sabreder ve gerekli masrafı üstlenir. Meydana gelen zararı şirketin malından değil, kendi malından öder. Sigorta şirketine sığınmaya, ondaki tehlikeye girmeye ve başkalarının malını bâtıl yollarla yemeye gerek kalmadan rızıkları veren ve buna benzer durumlarda yardım eden Allah'tır.

Buna ilâveten, araba sahipleri arabaları hakkında kendilerini güvende hisseder, zararı şirketin ödeyeceğini bilirlerse, bu onları gevşekliğe sürükler ve tehlikelere aldırmaksızın araba kullanmaya iter. Hatta bazen bu, insanlara ve mallarına zarar vermeye götürür. Şoför, işlediği suçun gerektirdiği şeyleri şirketin üstlendiğini bildiğinde gevşek davranır. Bunun aksine suçundan bizzat kendisinin sorumlu olacağını bilen kimse daha uyanık olur. İşte bu sigorta şirketleri şoförlerin umursamazlığına ve özenli davranmamasına sebep olmaktadırlar.


Mecmû'u Fetâvâ (1/2 s: 507)
Derleyenler: Hammûd b. Abdillah el-Matar ve Abdulkerîm b. Sâlih el-Mukrin

 

PAYLAŞ
  • Facebook'ta Paylaş
  • Twitter'da Paylaş