MİRAS
Kadın, Kocasının Vefâtından Sonra Mehrini Alabilir mi? 07 Ekim 2024 tarihinde eklendi

Asrımızın Fakîhi Muhammed b. Sâlih el-'Useymîn'e soruldu:

Soru: Kadının, eşler arasında belirlenen mehri -yani mehr-i müecceli (nikah sırasında peşin verilmeyen, verilmesi nikah sonrasına ertelenen mehri)- kocası vefat ettikten sonra alma hakkı var mıdır?

Cevap: İlim ehlinin zikrettiğine göre, mehr-i müeccel(in verilmesi) için belirli bir vakit belirlenmişse, koca hayatta olsa da olmasa da bu süre tamamlanmadan mehrin (ödeme) vakti gelmiş olmaz. Ancak koca öldüğünde bu borcun herhangi bir rehin ya da malî kefil ile teminat altına alınması gerekir. Ama mehr-i müeccel(in verilmesi) için belirli bir vakit belirlenmemişse, bu takdirde kocanın ya da kadının (dünyâdan) ayrılması ile mehrin (ödeme) vakti gelmiş olur. (Örneğin) bir kadın, mehr-i müeccel (şartı) ile evlenmiş, fakat (mehrin verileceği) bir vakit belirlenmemiş olsun; sonra da kadının kocası vefat etmiş olsun. Bu durumda mehrin (ödeme) vakti gelmiş olur ve bu mehir, -ölenin bir borcunun ödenmesi gibi- ölen kocanın terikesinden (yani, miras olarak bıraktığı maldan alınarak karısına) verilir.

Eğer kadın ölmüş ise aynı şekilde bu durumda da mehrin (ödeme) vakti gelmiş olur. (Tabi bu durum) mehr-i müeccel(in ödenmesi) için belirli bir vakit belirlenmemiş ise (geçerlidir. Bu durumda) mehir (ödenerek) kadının terikesine dâhil edilir. (Sonrasında) kocası ve kocasıyla birlikte (diğer) mirasçıları kadına mirasçı olurlar (ve mirastan hisselerini alırlar.)

Fetâvâ Nûrun ale'd-Derb (10/253)

PAYLAŞ
  • Facebook'ta Paylaş
  • Twitter'da Paylaş