Hayız (âdet) ve Nifâs (lohusalık) Hakkında Bazı Özlü Kurallar:
1- Hayız (âdet) günleri, on beş günü aşmadığı sürece, herhangi bir alt ve üst sınırı yoktur. On beş günü aştığı takdirde bu, istihâze (özür) kanıdır.
2- İki hayız (âdet) arasındaki temizlik müddeti, en az on üç gündür. Eğer, tam bir temizlikten sonra ve on üç gün bitmeden önce kan tekrar gelecek olursa bu, hayız (âdet) değil, istihâze (özür) kanıdır.
3- Hamile kadın hayız (âdet) olmaz. Onun gördüğü kan istihâze (özür) kanıdır.
4- Kadının hayız (âdet) gördüğü yaşın herhangi bir alt ve üst sınırı yoktur. Dokuz yaşından önce de hayız (âdet) görebilir, elli yaşından sonra da.
5- Hayızdan önce görülen sufra (koyu sarı akıntı) ve kudra (kahverengi akıntı) hayız değildir ve namaza mâni' değildir. Temizlendikten sonra görülen de böyledir.
6- Hayız (âdet) esnâsında ya da kesinti olmaksızın hayızın peşi sıra görülen sufra veya kudraya hayız (âdet) olarak i'tibâr edilir.
7- Kan kesildikten sonra kadın henüz gusletmemişse, oruç ve talâk dışında herhangi bir şey mübah olmaz.
8- En uzun nifâs (lohusalık) müddeti kırk gündür. Kırk günden sonra kan gelmeye devam etse de, kadın gusleder ve namazını kılar.
9- Önceki maddede geçtiği üzere, kırk günden sonra gelen kanda asıl olan, bunun istihâze (özür) kanı olduğudur. Ancak bu kan (normalde süregelen) âdet vaktine denk gelmişse, bu durumda gelen, hayız (âdet) kanıdır.
10- Doğumdan bir-iki gün önce gelen kan nifâs (lohusalık) kanı değildir. Doğumdan önce nifâs (lohusalık) yoktur. Bu, fukahânın çoğunluğunun görüşüdür.
11- Kırk gün bitmeden nifâs (lohusalık) kanı kesilir ve kadın temizlenir, ancak kırk gün içinde kan tekrar geri gelirse, bu kan nifâs (lohusalık) kanıdır.
Ahmed b. Muhammed el-Halîl *
13 Cemâziye'l-Ahîr 1442
Çeviren: İlyas Orazgil
*Prof. Dr. Ahmed b. Muhammed el-Halîl
Kasîm Üniversitesi Öğretim Üyesi.