ÂDÂB
Eziyet Veren Karıncayı Öldürmenin Hükmü 23 Eylül 2024 tarihinde eklendi

Allâme Muhammed b. 'Useymîn rahimehullâh'a şöyle soruldu:

Soru: Rasûl sallallâhu aleyhi ve sellem'den gelen bir hadîste dört hayvanın öldürülmesinin yasaklandığı bildirilmiştir: (Bunlar) karınca, bal arısı, hüdhüd kuşu(1) ve göçeğen kuşudur.(2)(3) Ancak bazen karınca evde rahatsız edici hale gelerek odalara girip topluluklar oluşturuyor. Böyle bir durumda onları zehirleme ve bunun dışındaki diğer yöntemlerle öldürmek câiz olur mu?

Cevap: Nebî aleyhi's-salâtu ve's-selâm dört hayvanın öldürülmesini yasaklamıştır: Karınca, arı, hüdhüd kuşu ve göçeğen kuşu. Ayrıca Allah teâlâ müslüman bir canın öldürülmesini de harâm kılmıştır. Ancak yol kesmek ya da öldürülmesini mübâh kılacak bunun gibi bir şey ile müslümana eziyet ederse, o zaman öldürülmesi caiz olur. Bu nedenle, bir kişi gelip malını almak isteyerek sana saldırırsa, malını ona verme; eğer seninle savaşırsa, sen de onunla savaş. (Bu durumda) onu öldürmen de helâl olur. Çünkü Nebî sallallâhu aleyhi ve sellem bir kişinin malını almak isteyen adam hakkında şöyle demiştir:

"Malını ona verme." (Sahabî) dedi ki: "Ya benimle savaşırsa, buna ne dersin?" (Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellem) dedi ki: "Onunla savaş." (Sahâbî) dedi ki: "Ya beni öldürürse, buna ne dersin?" (Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellem) dedi ki: "O zaman sen şehîd olursun." (Sahabî) dedi ki: "Ya ben onu öldürürsem, buna ne dersin?" (Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellem): "O, ateştedir." buyurdu.(4)

Öyleyse eziyet vereni öldürmek caizdir.

Eğer bu karıncaların verdiği eziyet onları öldürmeden önlenemiyorsa onları öldür, (onları öldürmende) bir sakınca yoktur. Ancak onları öldürmeden önce (başka) bir önlem de var. O da karıncaların yuvasına az bir şey gaz yağı dökmendir. Bunu denedik ve gördük ki, karıncaların yuvasına biraz gaz yağı dökülürse, orayı terk ederler ve orada kalmazlar. Eğer bu mümkünse bu yöntemi denemek daha iyidir; fakat mümkün değilse onları öldürmekte bir sakınca yoktur.

Likââtu'l-Bâbi'l-Meftûh (6/277)

(1) İbibik, çavuş kuşu veya baltalı olarak da isimlendirilir. Uzunluğu 28 cm kadar, gagası uzun yay biçiminde, tüyleri turuncu-kahverengi olup başı sorguçlu, kısa kanatlı bir kuştur.
(2) Sarı ve yeşil renkli ağaçkakan kuşu, surad.
(3) Ebû Dâvud, 5267
(4) Müslim, 140

PAYLAŞ
  • Facebook'ta Paylaş
  • Twitter'da Paylaş